Postaus sisältää mainoslinkkejä*
Vuoden alussa monen agendalla on vaatekaapin siivous ja uudelleen järjestely. Uusi vuosi on ihanaa aloittaa ikään kuin puhtaalta pöydältä myös tyylin ja pukeutumisen suhteen. Tai ainakin siistiltä pöydältä. Siisti vaatekaappi onkin yksi tyylikkään pukeutumisen tärkeimpiä lähtökohtia, sillä kun vaatekaappi on järjestyksessä niin tiedät mitä kaikkea siellä on ja mitä sinne mahdollisesti olisi hyvä lisätä. Siististä vaatekaapista on huomattavasti helpompaa ja mukavampaa luoda tyylikkäitä asukokonaisuuksia.
H&M takki (samankaltainen vyöllinen villakangastakki*) // BikBok huivi (samankaltainen harmaa huivi*) // Zara housut (samankaltaiset mustat housut*) // Celine aurinkolasit* // Stradivarius kengät (samankaltaiset cowboy bootsit*)
3 vinkkiä vaatekaapin siivoukseen
1. Etene rauhassa
Yksi ehkä suurimmista ja yleisimmistä sudenkuopista vaatekaapin siivouksessa ja järjestelyssä on liika ahnehtiminen. Kuulostaako tutulta: vedät koko vaatekaapin sisällön ulos, mutta motivaatio takaisinlaittoon loppuu viimeistään parin hyllyn jälkeen? Jep, we've all been there. Sen vuoksi mun ehdottomasti tärkein ja parhain vinkki on edetä rauhassa vähän kerrallaan. Älä vedä koko vaatekaapin sisältöä ulos kerralla, vaan määrittele juuri sinulle sopiva tahti ja käy läpi esimerkiksi pari hyllyä, yksi rekki, tai yksi vaatekategoria kerrallaan. Näin saat tehokkaasti edistettyä vaatekaapin siivous -projektia niin, että into ja motivaatio ei lopahda kesken kaiken.
2. Takaisin vaatekaappiin, varastoon, myyntiin/kierrätykseen vai roskiin?
Vaatteita läpi käydessä, kysy jokaisen vaatteen kohdalla itseltäsi kuuluuko tämä takaisin vaatekaappiin paikalleen sinne mistä sen otitkin, varastoon säilytykseen odottamaan, myyntiin tai kierrätykseen eteenpäin tuomaan iloa jollekin toiselle vai yksinkertaisesti roskiin tai vaikkapa siivousrätiksi?
Takaisin vaatekaappiin kuuluu tietysti ne vaatteet, joille on edelleen paljon käyttöä ja kaikki ns. perusvaatteet. Varastoon tai muualle säilytykseen mutta pois vaatekaapista puolestaan kuuluvat sellaiset vaatteet, joille on kyllä käyttöä myöhemmin mutta ei lähitulevaisuudessa niin paljoa, että vaatteita kannattaisi säilyttää kaapissa viemässä tilaa. Varastointiin tai säilytykseen siirtyminen korostuu erityisesti jos vaatekaapin siivousta tekee siinä vaiheessa vuotta kun sesonki vaihtuu syys-talvesta kevät-kesään tai toisinpäin. Esimerkiksi ne kaikkein kevyimmät kesämekot ja shortsit, sekä vastaavasti paksuimmat villapaidat ja talvitakit ovat tällaisia sesongeittain varastoon siirrettäviä vaatteita.
Myyntiin tai muuten eteenpäin kierrätykseen puolestaan kuuluvat ne vaatteet, joille et missään tapauksessa näe käyttöä enää tulevaisuudessa tai jotka ovat väärän kokoisia, mutta kuitenkin muuten edelleen ehjiä ja siistissä kunnossa. Jos aikaa ja energiaa löytyy, niin kokeile myydä vaatteet kirpputorilla tai esimerkiksi jonkin second hand -appin kautta. Jos taas aikaa ja energiaa ei löydy, niin vie vaatteet suosiolla UFF:in keräyspisteeseen tai kierrätyskeskukseen.
Roskikseen tai siivousrätiksi kuuluvat tietysti ne vaatteet, joille sinulla ei ole itselläsi käyttöä mutta joita ei voi myöskään kierrättää eteenpäin. Tähän kategoriaan kuuluvat siis lähtökohtaisesti vain rikkinäiset ja/tai pahasti likaantuneet vaatteet joita ei saa enää puhtaaksi.
3. "It's a marathon, not a sprint."
Vaatekaapin järjestelyä ja hallintaa kannattaa ajatella maratonina, ei sprinttijuoksuna. Olen oikeastaan itse sitä mieltä, että vaatekaappi ei koskaan tule valmiiksi sillä tyyli muuttuu, mieltymykset muuttuu, keho muuttuu ja elämäntilanne muuttuu. Siksi myös vaatekaappia täytyy ylläpitää, hallita ja järjestellä jatkuvasti. Sen takia onkin tärkeää että käytössä on hyvä ja säännöllinen prosessi, jotta vaatekaapin läpikäynti ja järjestely ei missään vaiheessa pääse kasvamaan ylitsepääsemättömäksi urakaksi.
Vaatekaapin siivoamisen muistilista
1. Etene rauhassa
2. Kysy jokaisen vaatteen kohdalla: takaisin kaappiin, säilytykseen, myyntiin/kierrätykseen vai roskikseen?
3. Ajattele vaatekaapin siivousta ja hallintaa maratonina, älä sprinttijuoksuna
Tuo itse asiassa on aika lohdullinen ajatus, ettei vaatekaappi tule koskaan valmiiksi. Itse tulee tuskailua keskeneräisen tyylin kanssa ja kun vaatekaappi ei ole vieläkään näin yli kolmekymppisenä "valmis". Samalla kokee paineita siitä, että lopullinen tyyli olisi löytynyt ja samat vaateostokset seuraisi suunnilleen eläkeikään saakka. Toki tärkeää huomioida ekologisuus, eettisyys ym mutta tämä keskeneräisyyden ajatus antaa myös vähän armoa ostoksille ja sille ettei vieläkään ole valmista. Ja mitä se valmis edes on mitä odotan? Ettei tartteis enää ikinä ostaa mitään? Aika tylsä ajatus :D
ReplyDeleteKepa
No niinpä! Eihän me ihmisinäkään olla oikeasti koskaan valmiita eli miksi meidän vaatekaapin pitäisi olla, varsinkin kun paras vaatekaappi on sellainen joka heijastelee meitä ihmisinä ja sopii kuhunkin elämäntilanteeseen 😊 Ja totta kai täytyy aina pitää mielessä myös ekologisuus ja eettisyys, mutta onneksi kierrättäminen, second hand ja myös lainaaminen yleistyy ja helpottuu koko ajan!
Delete