Postaus sisältää mainoslinkkejä*
Puhutaanpa hetki värianalyyseista. Värianalyysit ovat tulleet takaisin muotiin viimeisen vuoden aikana ja erityisesti TikTok on täynnä erilaisia värianalyysi-filttereitä ja värianalyytikkoja. Ja kyllä, värianalyysit on tulleet nimenomaan takaisin, ne nimittäin olivat edellisen kerran pinnalla joskus 1990-luvun ja 2000-luvun taitteessa. Tosin kun miettii, että ysäri ja nollari trendaa nykyään muutenkin, niin sinänsä ei ole ihme että myös värianalyysit ovat taas tykätympiä ja halutumpia kuin koskaan. Näen toki värianalyysien hyvän puolen, mutta rehellisesti sanottuna olen sitä mieltä että värianalyyseistä on enemmän haittaa kuin hyötyä ja siksi en voi sanoa olevani värianalyysien fani.
BikBok farkut (samankaltaiset leopardifarkut*) // BikBok neule (samankaltainen ribbineule*) // Arket bleiseri* // NA-KD laukku (samankaltainen musta laukku*) // BikBok aurinkolasit (samankaltaiset aurinkolasit*) // H&M kengät*
Miksi vastustan värianalyyseja
Toki nykyään värianalyyseissa on enemmän niin sanotusti liikkumavaraa, eikä analyysi rajoitu enää vain neljään värivuodenaikaan: talveen, kevääseen, kesään ja syksyyn. Moderneissa värianalyyseissa huomioidaan myös erilaiset sävy- ja syvyyserot, mikä on mielestäni ehdottomasti plussaa ja askel eteenpäin. Kuitenkin, tietyllä tapaa värianalyysit hieman taistelevat omaa tyylifilosofiaani vastaan ja erityisesti stylistin työssäni asiakkaiden kanssa huomaan värianalyysien varjopuolen: ne lähtevät liian helposti ohjaamaan ja rajoittamaan pukeutumiseen liittyviä valintoja, ja supistavat oman tyylin näkökenttää. Ensimmäisen kerran törmäsin tähän värianalyysien rajoittavuuteen jo lapsuudessa kun oma äitini kävi värianalyysissa. Äidin tulos oli talvi, ja muutaman seuraavan vuoden ajan äiti pysyikin tiukasti tässä värianalyysin määrittelemässä talvi-väripaletissa. Nykyään äitikin onneksi suhtautuu pukeutumiseen ja väreihin vapaammin, ja jonkun verran olen tehnyt lobbaamista äidin tyyliajatusmaailman vapauttamiseksi itsekin.
Usein värianalyysin tulokset lähtevät nimenomaan rajoittamaan ja ohjaamaan pukeutumista, jolloin pukeutumisesta katoaa se hauskuus, itseilmaisu ja hyvä fiilis jota muodin ja pukeutumisen pitäisi tuottaa. Värianalyysin jälkeen vaarana on sivuuttaa täysin sellaisia vaatteita, joista pitää ja jotka tekisivät olosta upean ja itsevarman, vain koska värianalyysi sanoo että väri X, Y tai Z, ei sovi. Jos esimerkiksi näet punaisen mekon joka vetää sinua puoleensa ja jota et yksinkertaisesti saa pois mielestäsi, hylkäätkö mekon sen takia että punainen ei ole värianalyysin mukaan sinun värisi? Itse olen sitä mieltä, että jos sinulla on se kirkkaan punainen tai räiskyvän oranssi paita joka tuo sinulle sen itsevarman ja upean fiiliksen, niin silloin paitaa saa ja pitää käyttää, sanoipa värianalyysi mitä tahansa.
Toki värianalyyseissa on myös ne hyvätkin puolet, ja nykyään niissä tosiaan huomioidaan myös värien eri sävyt. Ja totta kai tietyt värit sopivat paremmin toisille kuin joillekin muille, ja värianalyysi voi auttaa tunnistamaan ne sävyt jotka saavat omat kasvot hehkumaan. Mutta silti näen värianalyyseissa enemmän vaaran paikkoja, sillä liian helposti lopputuloksena on omaa pukeutumista rajoittava lista sääntöjä mitä saa ja ei saa pukea päälleen. Ja mielestäni on surullista, että omalle tyylille ja pukeutumiselle ei ikään kuin annetta täyttä mahdollisuutta ja potentiaalia rajaamalla oma väripaletti vain analyysin "sallimiin". Sen vuoksi en myöskään ikinä takerru asiakkaiden kanssa tiettyihin väreihin. Saatamme yhdessä huomata, että jokin tietty väri sopii erityisen hyvin, mutta tavoitteena on aina pyrkiä sallivuuteen, vapauteen ja uusiin ideoihin vaatekaapilla.