24 September 2024

Hyvä paha värianalyysi

Postaus sisältää mainoslinkkejä* 

Puhutaanpa hetki värianalyyseista. Värianalyysit ovat tulleet takaisin muotiin viimeisen vuoden aikana ja erityisesti TikTok on täynnä erilaisia värianalyysi-filttereitä ja värianalyytikkoja. Ja kyllä, värianalyysit on tulleet nimenomaan takaisin, ne nimittäin olivat edellisen kerran pinnalla joskus 1990-luvun ja 2000-luvun taitteessa. Tosin kun miettii, että ysäri ja nollari trendaa nykyään muutenkin, niin sinänsä ei ole ihme että myös värianalyysit ovat taas tykätympiä ja halutumpia kuin koskaan. Näen toki värianalyysien hyvän puolen, mutta rehellisesti sanottuna olen sitä mieltä että värianalyyseistä on enemmän haittaa kuin hyötyä ja siksi en voi sanoa olevani värianalyysien fani. 

Värianalyysi

BikBok farkut (samankaltaiset leopardifarkut*) // BikBok neule (samankaltainen ribbineule*) // Arket bleiseri* // NA-KD laukku (samankaltainen musta laukku*) // BikBok aurinkolasit (samankaltaiset aurinkolasit*) // H&M kengät*

Miksi vastustan värianalyyseja

Toki nykyään värianalyyseissa on enemmän niin sanotusti liikkumavaraa, eikä analyysi rajoitu enää vain neljään värivuodenaikaan: talveen, kevääseen, kesään ja syksyyn. Moderneissa värianalyyseissa huomioidaan myös erilaiset sävy- ja syvyyserot, mikä on mielestäni ehdottomasti plussaa ja askel eteenpäin. Kuitenkin, tietyllä tapaa värianalyysit hieman taistelevat omaa tyylifilosofiaani vastaan ja erityisesti stylistin työssäni asiakkaiden kanssa huomaan värianalyysien varjopuolen: ne lähtevät liian helposti ohjaamaan ja rajoittamaan pukeutumiseen liittyviä valintoja, ja supistavat oman tyylin näkökenttää. Ensimmäisen kerran törmäsin tähän värianalyysien rajoittavuuteen jo lapsuudessa kun oma äitini kävi värianalyysissa. Äidin tulos oli talvi, ja muutaman seuraavan vuoden ajan äiti pysyikin tiukasti tässä värianalyysin määrittelemässä talvi-väripaletissa. Nykyään äitikin onneksi suhtautuu pukeutumiseen ja väreihin vapaammin, ja jonkun verran olen tehnyt lobbaamista äidin tyyliajatusmaailman vapauttamiseksi itsekin. 

Moderni värianalyysi
Värianalyysit
Värianalyysi vuodenajat

Usein värianalyysin tulokset lähtevät nimenomaan rajoittamaan ja ohjaamaan pukeutumista, jolloin pukeutumisesta katoaa se hauskuus, itseilmaisu ja hyvä fiilis jota muodin ja pukeutumisen pitäisi tuottaa. Värianalyysin jälkeen vaarana on sivuuttaa täysin sellaisia vaatteita, joista pitää ja jotka tekisivät olosta upean ja itsevarman, vain koska värianalyysi sanoo että väri X, Y tai Z, ei sovi. Jos esimerkiksi näet punaisen mekon joka vetää sinua puoleensa ja jota et yksinkertaisesti saa pois mielestäsi, hylkäätkö mekon sen takia että punainen ei ole värianalyysin mukaan sinun värisi? Itse olen sitä mieltä, että jos sinulla on se kirkkaan punainen tai räiskyvän oranssi paita joka tuo sinulle sen itsevarman ja upean fiiliksen, niin silloin paitaa saa ja pitää käyttää, sanoipa värianalyysi mitä tahansa.

Värianalyysit
Värianalyysi mielipide

Toki värianalyyseissa on myös ne hyvätkin puolet, ja nykyään niissä tosiaan huomioidaan myös värien eri sävyt. Ja totta kai tietyt värit sopivat paremmin toisille kuin joillekin muille, ja värianalyysi voi auttaa tunnistamaan ne sävyt jotka saavat omat kasvot hehkumaan. Mutta silti näen värianalyyseissa enemmän vaaran paikkoja, sillä liian helposti lopputuloksena on omaa pukeutumista rajoittava lista sääntöjä mitä saa ja ei saa pukea päälleen. Ja mielestäni on surullista, että omalle tyylille ja pukeutumiselle ei ikään kuin annetta täyttä mahdollisuutta ja potentiaalia rajaamalla oma väripaletti vain analyysin "sallimiin". Sen vuoksi en myöskään ikinä takerru asiakkaiden kanssa tiettyihin väreihin. Saatamme yhdessä huomata, että jokin tietty väri sopii erityisen hyvin, mutta tavoitteena on aina pyrkiä sallivuuteen, vapauteen ja uusiin ideoihin vaatekaapilla. 

Värianalyysi vuodenajat

SHARE:

11 September 2024

Parhaat vinkit double denim -tyylin stailaamiseen

 Postaus sisältää mainoslinkkejä* 

Yksi syksyn isoimmista trendeistä? Double denim, eli tuplafarkku, eli Canadian tuxedo eli kanadalainen smokki. Tälle sekä yläosaan että alaosaan farkkua yhdistävälle tyylille on monta nimeä. Double denim on viime vuosina tehnyt hiljalleen uutta tulemista ja nousua trendien kärkeen, ja tänä syksynä look on trendikkäämpi kuin koskaan. Tuplafarkku herättää paljon erilaisia mielipiteitä, ja esimerkiksi monet asiakkaani hieman vierastavat yhdistelmää. Double denim -look näyttää kuitenkin super tyylikkäältä kun sen stailaa oikein. 

Double denim inspiration

Second hand mokkatakki & farkkupaita (Beyond Retro, samankaltainen mokkatakki* & farkkupaita*) // BikBok farkut (samankaltaiset rennot farkut*) // Ray-Ban aurinkolasit* // Chanel kengät 

Näin yhdistät double denim -lookin tyylikkäästi

Tuo mukaan muita materiaaleja ja tekstuureja

Farkku on itsessään tunnistettava ja erottuva materiaali, joten farkku myös näyttää ihanalta kun siihen yhdistää muita erottuvia ja kontrastisia materiaaleja ja tekstuureita. Mokkanahka, nappanahka (ns. "tavallinen" sileä nahka), tai esimerkiksi silkki ja satiini näyttävät super tyylikkäiltä farkun kanssa. Pue esimerkiksi silkki- tai satiinipaita farkkutakin alle, tai kevyt silkkitoppi aukinaisen fakkupaidan kanssa. 

How to style double denim
Double denim style inspo

Naiselliset yksityiskohdat

Tuplafarkku saattaa helposti tuoda mieleen hieman 'työmiesmäisen'-lookin, mutta naisellisilla yksityiskohdilla kokonaisuus pysyy tyylikkäänä ja eleganttina. Tuo tuplafarkkuun siis naisellisia kontrasteja esimerkiksi teräväkärkisillä korkokengillä tai ballerinoilla, silkkihuivilla, pienillä pitsiyksityiskohdilla tai vaikkapa helmikaulakorulla. 

miten yhdistää double denim
double denim outfit

Farkun eri sävyt

Jos yhdistät farkkulookin kahdesta eri sävyisestä farkusta, se tuntuu hieman helposti lähestyttävämmältä. Valitse siis kahta eri sinisen sävyä, tai esimerkiksi sininen ja valkoinen farkku. Siniset farkut ja valkoinen farkkutakki, tai valkoinen farkkuhame ja sininen farkkupaita ovat loistavia valintoja tuplafarkkuun pukeutumiseen jos sininen farkku sekä ylä- että alaosassa hieman jännittää.

SHARE:

4 September 2024

3 uutta skandinaavista muotibrändiä

Skandinaavisesta muodista puhuttaessa ensimmäisenä tulee mieleen vanhat tutut skandibrändit: Marimekko, GANNI, Samsoe & Samsoe, Filippa K, Tiger Of Sweden, Acne... Skandinaavinen muoti on kuitenkin paljon paljon muutakin ja monet pienemmät, vähemmän tunnetut brändit pääsevät unohtumaan. Skandimuodin tutkaan kannattaa kuitenkin ottaa isompien brändien lisäksi myös tuoreempia nimiä. 

Scandinavian fashion Lovechild 1979

Uudet ja nousevat skandinaaviset muotibrändit

Lovechild 1979

Anne-Dorthe Larsenin perustama ja luotsaama Lovechild 1979 yhdistää maskuliinisia siluetteja naisellisiin yksityiskohtiin, sekä klassista ajattomuutta moderneihin ja nykyaikaisiin trendeihin. Ajattele vaatekaapin klassikoita pienillä kiinnostavilla yksityiskohdilla. Kurkkaa erityisesti neuleet ja nahkatuotteet!

Scandinavian fashion Vincent Catani

Vincent Catani

Suomalaisen Vincent Catanin omaa nimeä kantavan aurinkolasibrändin koti on Kööpenhaminassa. Brändi on saanut inspiraationsa Vincentin oman isän aurinkolasikokoelmasta, sekä skeittikulttuurista jossa kaikki ovat tervetulleita ja samanarvoisia. Vincent Catanin unisex-aurinkolasit valmistetaan käsityönä Japanissa, ja brändin keskiössä on "Buy less buy better" -ajatus. Oma suosikkini? Kuvassakin näkyvä Muse-malli.

Scandinavian fashion Stella Nova

Stella Nova

Vuonna 2002 perustettu Stella Nova on kööpenhaminalainen naistenvaatebrändi, jonka punaisena lankana on ajatus siitä että jokainen vaate vaatekaapissa on pieni aarre ja kertoo oman tarinansa. Stella Nova leikittelee kontrasteilla ja leikkisyydellä, ja mallistojen tuotteissa on hyvässä balanssissa skandinaavinen minimalismi ja pieni pilke silmäkulmassa.

SHARE:
Blogger Template Created by pipdig