24 September 2024

Hyvä paha värianalyysi

Postaus sisältää mainoslinkkejä* 

Puhutaanpa hetki värianalyyseista. Värianalyysit ovat tulleet takaisin muotiin viimeisen vuoden aikana ja erityisesti TikTok on täynnä erilaisia värianalyysi-filttereitä ja värianalyytikkoja. Ja kyllä, värianalyysit on tulleet nimenomaan takaisin, ne nimittäin olivat edellisen kerran pinnalla joskus 1990-luvun ja 2000-luvun taitteessa. Tosin kun miettii, että ysäri ja nollari trendaa nykyään muutenkin, niin sinänsä ei ole ihme että myös värianalyysit ovat taas tykätympiä ja halutumpia kuin koskaan. Näen toki värianalyysien hyvän puolen, mutta rehellisesti sanottuna olen sitä mieltä että värianalyyseistä on enemmän haittaa kuin hyötyä ja siksi en voi sanoa olevani värianalyysien fani. 

Värianalyysi

BikBok farkut (samankaltaiset leopardifarkut*) // BikBok neule (samankaltainen ribbineule*) // Arket bleiseri* // NA-KD laukku (samankaltainen musta laukku*) // BikBok aurinkolasit (samankaltaiset aurinkolasit*) // H&M kengät*

Miksi vastustan värianalyyseja

Toki nykyään värianalyyseissa on enemmän niin sanotusti liikkumavaraa, eikä analyysi rajoitu enää vain neljään värivuodenaikaan: talveen, kevääseen, kesään ja syksyyn. Moderneissa värianalyyseissa huomioidaan myös erilaiset sävy- ja syvyyserot, mikä on mielestäni ehdottomasti plussaa ja askel eteenpäin. Kuitenkin, tietyllä tapaa värianalyysit hieman taistelevat omaa tyylifilosofiaani vastaan ja erityisesti stylistin työssäni asiakkaiden kanssa huomaan värianalyysien varjopuolen: ne lähtevät liian helposti ohjaamaan ja rajoittamaan pukeutumiseen liittyviä valintoja, ja supistavat oman tyylin näkökenttää. Ensimmäisen kerran törmäsin tähän värianalyysien rajoittavuuteen jo lapsuudessa kun oma äitini kävi värianalyysissa. Äidin tulos oli talvi, ja muutaman seuraavan vuoden ajan äiti pysyikin tiukasti tässä värianalyysin määrittelemässä talvi-väripaletissa. Nykyään äitikin onneksi suhtautuu pukeutumiseen ja väreihin vapaammin, ja jonkun verran olen tehnyt lobbaamista äidin tyyliajatusmaailman vapauttamiseksi itsekin. 

Moderni värianalyysi
Värianalyysit
Värianalyysi vuodenajat

Usein värianalyysin tulokset lähtevät nimenomaan rajoittamaan ja ohjaamaan pukeutumista, jolloin pukeutumisesta katoaa se hauskuus, itseilmaisu ja hyvä fiilis jota muodin ja pukeutumisen pitäisi tuottaa. Värianalyysin jälkeen vaarana on sivuuttaa täysin sellaisia vaatteita, joista pitää ja jotka tekisivät olosta upean ja itsevarman, vain koska värianalyysi sanoo että väri X, Y tai Z, ei sovi. Jos esimerkiksi näet punaisen mekon joka vetää sinua puoleensa ja jota et yksinkertaisesti saa pois mielestäsi, hylkäätkö mekon sen takia että punainen ei ole värianalyysin mukaan sinun värisi? Itse olen sitä mieltä, että jos sinulla on se kirkkaan punainen tai räiskyvän oranssi paita joka tuo sinulle sen itsevarman ja upean fiiliksen, niin silloin paitaa saa ja pitää käyttää, sanoipa värianalyysi mitä tahansa.

Värianalyysit
Värianalyysi mielipide

Toki värianalyyseissa on myös ne hyvätkin puolet, ja nykyään niissä tosiaan huomioidaan myös värien eri sävyt. Ja totta kai tietyt värit sopivat paremmin toisille kuin joillekin muille, ja värianalyysi voi auttaa tunnistamaan ne sävyt jotka saavat omat kasvot hehkumaan. Mutta silti näen värianalyyseissa enemmän vaaran paikkoja, sillä liian helposti lopputuloksena on omaa pukeutumista rajoittava lista sääntöjä mitä saa ja ei saa pukea päälleen. Ja mielestäni on surullista, että omalle tyylille ja pukeutumiselle ei ikään kuin annetta täyttä mahdollisuutta ja potentiaalia rajaamalla oma väripaletti vain analyysin "sallimiin". Sen vuoksi en myöskään ikinä takerru asiakkaiden kanssa tiettyihin väreihin. Saatamme yhdessä huomata, että jokin tietty väri sopii erityisen hyvin, mutta tavoitteena on aina pyrkiä sallivuuteen, vapauteen ja uusiin ideoihin vaatekaapilla. 

Värianalyysi vuodenajat

SHARE:

2 comments

  1. Mielenkiintoinen postaus, mukavaa miten laajasti jaoit ajatuksiasi tästä aiheesta! Olen viime aikoina törmännyt erilaisiin mielipiteisiin värianalyysista, mutta itselläkin on vähän samankaltaisia ajatuksia tästä. Värianalyysille on paikkansa, mutta sen ei tarvitse rajoittaa tyyliä ja värien kokeilua niin, että kaikki paletin ulkopuolelta olisi ehdoton ei. Joillain taas värianalyysi ja ihan konkreettinen paletti voi helpottaa valintojen tekemistä, jos ei ole ns. varma pukeutuja.

    Toisaalta luulen, että monilla asiaa enemmän ajattelevilla on silmää siihen mikä itselle sopii ja mikä ei, eli välttämättä ei muutenkaan valitsisi juuri niitä värisävyjä, jotka tekevät kasvoista harmaat / elottomat / krapulaisen näköiset. Esimerkiksi itsellä joskus jää vaatteita kauppaan, jos ne näyttävät ihan hirveältä sovituskopissa, vaikka henkarilla olisikin ihana vaate ja ihana väri. 😊 Opinnoissa oli aikoinaan aiheeseen liittyvä kurssi, mutta en ole itselleni värianalyysia teettänyt / tehnyt, käytän sellaisia värejä mistä pidän ja missä olo on hyvä. 🤗

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oot ihan oikeassa, ja aivan varmasti joillekin värianalyysi on hyvä lähtökohta ja apuväline valintojen tekemiseen. Ja nimenomaan ns. varmat pukeutujat osaavat lähestyä värejäkin juuri sen itsevarmuuden ja "kokonaiskuvan" kautta, juuri niin kuin säkin! 😊 Super kiva kuulla, että tykkäsit postauksesta, kiitos Milla! ❤️

      Delete

Blogger Template Created by pipdig